Las Vegas: Rød «banditt» uten arm

Last ned produkt katalog fra SRI

Dette er historien om GC’er produsert i USA – faktisk i enden av rullebanen i Las Vegas, Nevada. Her skrus instrumentene sammen av damer med svært stødig hånd. Det eneste som mangler er hullet for kvartdollaren og spaken på siden. 

Teskt og foto: Lars Ole Ørjasæter

SRI_Torrace_Goldsmith.
Grüder Hugh Goldsmith i SRI Instruments – også kjent som «GC-doktoren» – løser de fleste GC-relaterte problemer som kundene måtte ha.

Svært mye av analytisk analyseutstyr produseres i dag i Kina – uansett om merkevaren er europeisk eller amerikansk. Det er derfor et mer sjeldent syn at instrumenter blir bygget fra grunnen i et vestlig land.
Hva er det så vi snakker om? Jo, GC’er «built like a tank» – og de ser også slik ut også – fra det amerikanske firmaet SRI Instruments (som ikke må forveksles med SRI International som tidligere het Stanford Research Institute). Selv med egen fabrikk, må produksjonen regnes som «småskala» – noe som innebærer høy grad av kundetilpassede instrumenter og personlig service.
SRI Instruments ble etablert i av GC-ingeniøren Hugh Goldsmith i 1984 og har i dag fabrikk i Las Vegas, Nevada, og utviklings- og salgsavdeling i Torrance, California – sør for Los Angeles.

Serviceingeniør og gründer
Som mange amerikanere som arbeider med GC-instrumenter, har også Hugh

Andrew Goldsmith.
Slekter skal følge… Sønnen Andrew Goldsmith har arbeidet i SRI et halvt års tid med blant annet service. Selv om SRI Instruments er velsignet med få garantireparasjoner, hender det at noe går galt. Her feilsøkes en GC med elektriske problemer.

Goldsmith en «fortid» i PerkinElmer der han arbeidet som serviceingeniør fra 1976 til 1983.
– Deretter arbeidet jeg med salg et års tid. Etter hvert oppdaget jeg at det ikke var mulig å selge nok Sigma-GC’er til å fylle den budsjetterte kvoten – på grunn av mange feil. Jeg flyttet derfor til softwarebransjen der jeg arbeidet i fem måneder på et program for å løse GC-problemer.
Det hele tok av da Goldsmith solgte en kopi av dataprogrammet til en gammel kunde og SRI Instruments ble etablert. Samtidig ringte andre tidligere kunder for å få

hjelp til reparasjoner og «GC-doktoren» ble snart et kjent begrep i laboratoriemiljøet i USA.
– Jeg fikset stort sett alle varianter og merker. Trikset var at jeg ikke bestilte deler fra leverandørene som holdt svært høye priser. Jeg lagde mine egne printkort og modifiserte elektronikken slik at instrumentet ble bedre enn tidligere.

Egen produksjon

SRI, Goldsmith, Benedict.
Den kombinert utviklings-, test- og serviceavdeling en ligger i Torrance – sør for Los Angeles i California. Hugh Goldsmith utvikler nye analysemetoder mens utviklingsingeniør Greg Benedict (t.h.) løser kundeproblemer per telefon.

Rundt 1985-1986 var det ren panikk i USA i forhold til nedgravde bensintanker. Noen hadde sprukket med lekkasje og forurensning som resultat. En fryktet så at dette kunne skje med flere, noe som skapte behov for jordanalyser. I tillegg måtte noen være kvalifiserte til å foreta disse analysene.
– Først solgte jeg brukte GC’er. De var store og klumpete uten temperaturregulering, og de hadde heller ikke PID-detektorer. Garasjen ble omgjort til verksted, og jeg satte inn detektorer på de gamle GC’ene, men etter hvert gikk jeg tom for gamle instrumenter som kunne rehabiliteres, forteller Goldsmith.
Kjøperne brydde seg lite om at lageret var tomt, og Goldsmith fant derfor tiden moden til å begynne å sette sammen egne GC’er. Garasjen var fortsatt produksjonslokale, og kassene til de første instrumentene ble spraylakkert for hånd.
– De første instrumentene passet utmerket for flyktige forbindelser, men

SRI, printkort.
Printkortene loddes for hånd og kritiske komponenter plasseres i sokler – alt for at det skal være enkelt å utføre service om en komponent skulle ryke.

etterspørselen etter andre varianter økte ganske raskt og kundene begynte å komme med ønskelister over instrumenter med ulike konfigurasjoner. I de følgende årene prøvde jeg å gi brukerne nye muligheter i form av «Purge and trap», 16 forskjellige detektorer og annet.
– I dag kan vi løse det meste av problemer som folk har, og jeg tror ikke vi kommer til å utvikle så mange nye varianter. Vi har selvsagt likevel mulighet til å lage nye kombinasjoner ut fra det vi har, sier Hugh Goldschmidt som produserer i overkant av ti GC’er i uka – eller rundt 600-700 instrumenter i året.

Egen programvare
Samtidig – i 1986 – begynte vi å lage egen programvare da det ikke fantes tilgang på rimelig programvare til denne typen analyseinstrumenter., sier Goldsmith.

Vakuumpumpe, SRI.
GC’ene fra SRI Instruments har enkel og oversiktlig innmat. Den lydløse vakuumpumpen midt på bildet.

– Det første programmet var ikke mye sofistikert, for teller Goldsmith.
– Så traff jeg en brite som designet layout-program for butikker. Han ønsket å gjøre litt annet på fritiden, og etter å ha samarbeidet en tid så programmet PeakSimple II dagens lys. Da Windows kom, ble programmet omskrevet, og i dag er vi oppe i mer enn 500 revisjoner der den siste versjonen er i 64 bit og beregnet fra Windows 7.

Til Nevada

SRI, skrutrekker.
Med skrutrekker: De fleste parametrene på GC’en settes ved å trykke inn en knapp for det aktuelle parameteret og så justere et mikropotensiometer ved hjelp av den medfølgende skrutrekkeren. Gammeldags? Det er i alle fall lite som kan gå galt.

Nevada er kjent for lave skatter (og casinoer), og dette ble et incitament for Goldsmith til å utvide produksjonen. Han hadde for lengst flyttet fra sin egen garasje til litt større lokaler i hjembyen Torrance, men han trengte mer plass om han skulle fortsette å produsere avanserte analyseinstrumenter på amerikansk jord.
Alle instrumenter blir bygget etter spesifikasjon fra kunden. Tidligere ble instrumentene bygget fra grunnen av – ett og ett – og av samme person. Nå er en del forhåndsbygget og instrumentene settes først sammen av deler som er felles. Når bestillingen kommer, settes spesialdeler inn i det «prefabrikerte» kabinettet med standarddelene, og i prinsippet kan en bestilling leveres neste dag dersom det virkelig haster.
De fleste andre leverandører har leveringstider på rundt 12 uker, men SRI Instruments bruker kun tre uker på spesialbestillinger og har også muligheten til gjøre ting kjappere da alt produseres under samme tak.
I utgangspunktet hadde gründer Goldsmith planer om å flytte med fabrikken til Las Vegas da den åpnet i 1991, men etter et halvt års tid valgte han å flytte tilbake til Stillehavskysten og arbeide videre i utviklings- og serviceavdelingen – ikke minst på grunn av klimaet.
I dag er det cirka 30 personer som arbeider for SRI Instruments med seks-sju i Torrance og resten i Las Vegas. Slags- og service organisasjonen må kalles «liten og kompakt» da det kun er én som arbeider på salg og det aller meste av service blir ordnet via telefon.

Ikke som alle andre

Lodding av hovedkort, SRI.
Holder seg til damene: Zinia Kikala som har arbeidet hos SRI i mange år, lodder hovedkort med stødig hånd.

GC’ene fra SRI Instruments en smule «avvikende» på flere måte i forhold til konkurrerende merker. Det første en legger merke til er selvsagt utseendet – og muligens størrelsen. Her er det ikke brukt en krone (unnskyld: Dollar) på design. Kabinettet er firkantet, relativt lite (du kan i nødsfall ta med GC’en som håndbagasje på flyet), og den eneste «fancy» detaljen er at lokket på kabinettet er illrødt.
Instrumentene har ingen «touchscreen» eller andre «nymotens» grensesnitt. De er kun utstyrt med et numerisk display, og de fleste parametrene settes ved å trykke inn en knapp for det aktuelle parameteret og så justere et mikropotensieter ved hjelp av en medfølgende skrutrekker (!). Dette gjør instrumentet langt mer servicevennlig på grunn av færre kritiske deler, og forklarer hvordan det er mulig å drive «world wide» service per telefon. Temperaturforløp i kolonnen settes i programvaren.
En annen «morsom» detalj i en ellers automatisert verden, er at printkortene i instrumentene er loddet for hånd.
– Dette gjør at vi kan erstatte filamenter til TCD-detektorene i stedet for å bytte hele cellen, noe som sparer kundene for unødige utgifter, forteller Goldsmith.
Instrumentene er bygget på analog teknologi – noe som gjør at det meste kan repareres «on site». Den eneste mikroprosessoren er på hovedkortet – og den sitter i en IC-holder slik at også den kan byttes uten at resten av printkortet må gå til gjenvinning.
En annen «særegenhet» er at flammen i detektorene SRI-instrumentene bruker, brenner hele tiden. For å få til dette og garantere stabilitet, står ignitoren på heletiden. Dersom flammen går ut, vil den antennes igjen umiddelbart. Det finnes også FID-detektor med PhotoMultiplier som gjør at den samme flammen benyttes både som FID og FPD (for eksempel for deteksjon av svovelforbindelser) simultant på to forskjellige forsterkerkort, og dette er – så langt vi vet – noe SRI Instruments er alene om. Alle GC’er som trenger ren luft, har også innebygget en lydløs luftkompressor som lager den renhet og mengde som detektoren trenger.

Gratis progamvare
Som nevnt har SRI Instruments en egen programvare som gjør det aller meste (og litt til), selv om grensesnittet ser noe gammelmodig ut. Så snart en fører pekeren over et klikkbart område i parameteroppsettet, kommer det opp en rute med forklaring på hva dette er. En slipper med andre ord å trykke F1 for å få opp forklaring på parameterinnstillingene.
Et annet pluss er at programvaren følger med GC’en – «free of charge» – og brukeren kan benytte programvaren på så mange datamaskiner en ønsker.
En annen «spesialitet» er at alle parametre kan endres underveis, og skjermbakgrunnen kan blant annet «fargekodes». Dette betyr at om en for eksempel analyserer prøver fra 20 biogassreaktorer, kan hver enkelt reaktor ha sin egen farge på skjermen, noe som forenkler en smule. I tillegg kan en kjøre inntil 127 GC’er på en programvare – selv om det nok er litt upraktisk og en for lengst har sluppet opp for USB-porter…
Programvaren har også en unik autosampler-funksjon for gassinjeksjoner. Funksjonen er kjent for væske-autosamplere, men ingen andre GC’er har dette innebygget. Systemet kommer til sin rett dersom en skal utføre repeterende gassanalyser fra samme eller flere prøver/reaktorer.

Verden over

Moro med GC: Fra venstre «Norgesimportør» Terje Aasoldsen i SAMSI sammen med produksjonssjef Vince Zombro og daglig leder Lisa Duran på fabrikken i Las Vegas.
Moro med GC: Fra venstre «Norgesimportør» Terje Aasoldsen i SAMSI sammen med produksjonssjef Vince Zombro og daglig leder Lisa Duran på fabrikken i Las Vegas.

Etter en sped start i en privat garasje i California, finner vi i dag Instrumenter fra SRI Instruments over hele verden. I land som Kina, Vietnam, Peru, Chile og Marokko benyttes GC’ene ofte i analyser av avløpsvann.
De føreste instrumentene fant veien til Norge litt etter årtusenskiftet, og etter det vi erfarer var Hydrogas blant de første brukerne. Norsk distrubutør er SAMSI AS, og de siste fem årene har Langesund-firmaet solgt mer enn 30 instrumenter i Skandinavia.
Et nyere felt for instrumentene er såkalt «mudlogging» – analyser av boreslam. Disse analysene er i følge Goldsmith «hotte» i oljeindustrien i Texas og Colorado der instrumentene analyserer online døgnet rundt, og oljefolket har «falt for» SRI-instrumentene (stadig i følge den samme Goldsmith) på grunn av enkelt vedlikehold og grei pris. Konfigurasjonen er prøver som kjøres inn i instrumentet via en pumpe og to FID-detektorer.


© Artikkel og bilder er publisert etter avtale med tidsskriftet kjemi og første gang trykket i Kjemi 4/2012.

Kjemi_4_2012_forside