Historien om SAMSI

Innerst i Hellefjorden, nordvest for Kragerø sentrum ligger det et området som kalles Sluppan. Sluppan var en plass under gården Berg, hvor en idag finner Berg Museum. En spesiell stillhet ligger over de små jordene og skogen som finnes der. Et sted for å utvikle fantasi og kreativitet.
Fra midten av 1960-tallet gikk det en solbrent pjokk og vassa i den vika, og han var vel nær på å drukne et dusin ganger om han ikke hadde hørt på sin mor og med det lot være å bade i det området hvor brå dypet kunne overraske de minste. Det var nære på mer enn en gang at SAMSI aldri skulle blitt til. Det var vel flere nær døden opplevelser på sjøen, på isen eller på stupet av de små, men store nok fjellene som finnes på stedet.

Sanssoucie
Området hørte til gården Sans Soucie. Den gamle postveien til Kragerø på 1800-tallet, gikk nedenom Båten og langs vannet forbi gården Sanssouci. Sanssouci er et fransk ord og betyr «Sorgenfri». Sluppan ble solgt til franskmannen  Henrich Christian Luxdorph i 1790-årene. Det var han som bebygget plassen som en lystgård med en vakker hage, som han kalte Sanssouci. Gården brant ned midt på 1800-tallet. Simen Langtangen som hadde isdam på Langtangen, hadde også en isdam på Sanssouci omkring 1900. Det var ikke ishus her, bare en kjempestor binge som lå mellom to høye fjell og som hadde plass til all isen som var på dammen. Når dammen var oppdemmet gikk vannet helt opp til husene.

Grunnlegger
På 1950- og 1960-tallet ble det skilt ut en del eiendommer fra gården, og det ble bygget både hus og hytter. På Sluppan vokste det opp en kar som etter hvert skulle bli en av grunnleggerne til SAMSI selskapene.
Terje Eriksen ble født i 1964. Tidlig på 1980-tallet var både han og storesøster Tove aktive styrkeløftere. Terje ble norsk mester fire ganger, men søsteren også fikk internasjonale titler; nordisk mester, europeisk mester og verdensmester.

Selv om ikke Terje drev det så langt, var konkurransegleden vekket – og den er tatt med videre i livet.
Terje het som nevnt Eriksen i oppveksten, men fant etter hvert sin identitet under mors pikenavn Aasoldsen.

Kjemiingeniør
Etter videregående skole gjennomførte Terje kjemiingeniørutdanning ved Gøteborgs Tekniska Institut. Så bar det ut i jobb, og blant arbeidsgiverne som fulgte finner vi blant andre Studsvik Energiteknikk, Weifa, Norsk Hydro, Lipro (EPAX) og PerkinElmer.
I 1999 etblerte Terje selskapet SAMSI sammen med sin kone, Lone Anita Kvam Aasoldsen. Den første tiden ble det solgt support og kurs. Fra rundt 2002 begynte SAMSI også med sin «multibrand» kromaotgrafiservice, og i årene som kom utviklet SAMSI seg mer og mer til å bli en komplett instrumentleverandør med agenturer for flere kjente selskaper.

I dag
Dagens SAMSI og SAMSI Instruments styres av daglig leder Lone Anita Kvam Aasoldsen. Fra å være et firma som bare arbeidet innenlands, er oppdragene nå globale med laboratorier Skandinavia, Nederland, USA, Marokko, Chile, Peru og Uruguay på kundelisten – for å nevne noen.
Serviceavdelingen som består av Terje, Ketil, Emil, og innleide konsulenter er derfor stort sett er på farten for å hjelpe norske og utenlandske laboratorier til en mer effektiv arbeidsdag.

SAMSI er fra 2018 affiliate medlem av GOED  global organization for EPA and DHA, Omega 3.