Entech_Simi_Valley_SAMSI

Entech: Avansert luftsjekk

Last ned produkt katalog (49Mb)Gå til Entech Instruments for mer informasjon.

Fra tid til annen kommer en borti problemstillinger der en mangler det rette utstyret. De fleste av oss vil antakelig konkludere med at en får vente med problemløsingen til utstyret er på markedet. Daniel B. Cardin gjorde det på sin måte og etablerte et eget selskap for å produsere avansert analyseutstyr for luft. 

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

– På slutten av 1980-tallet fantes det ikke noe fullgodt kommersielt utstyr for analyse av flere prøvebeholdere i stål (canisters) eller prøvetakingsposer (Tedlar bags) på en gang.

Entech, Simi Valley, CA, USA.
Entech holder til i eget bygg i Simi Valley utenfor Los Angeles i California, USA.

Bakgrunnen min innen kjemi og engineering ga meg muligheten til å gjøre noe med behovet for analyseutstyr, forteller Dan Cardin som både har mastergrad i fra University of California, Riverside og master i engineering fra California Polytechnic University, Pomona. I forbindelse med utdanningen arbeidet han som forsker med massespektrometri som arbeidsredskap.

Ikke helt garasje…
På denne siden av Atlanteren kan en ha inntrykk av at de fleste amerikanske bedrifter er startet i en garasje. Cardins selskap som fikk navnet Entech, var ikke helt på «garasjenivå» og han kan skilte med at han startet det hele i 1989 i sin egen leilighet.

Thomas X. Robinson, Entech.
Thomas X. Robinson er Senior Application Chemist hos Entech og forklarer hvordan programvare styrer hele analysesyklusen.

Året etter flyttet bedriften fra leiligheten til nye (og fortsatt nåværende) lokaler i Simi Valley i utkanten av Los Angeles. Samtidig ble selskapet gjort om til aksjeselskap. De to første systemene ble levert våren 1990 og begge gjorde det mulig å analysere prøver fra inntil 16 canistere eller Tedlar-poser ved hjelp av GCMS.Det nye var at analysene skjedde automatisk uten tilsyn og at deteksjonsgrensene for flyktige organiske forbindelser (VOC) var på PPB-nivå.
I dag leverer selskapet med et halvt hundre ansatte, en rekke instrumenter og systemer for analyse av organiske forbindelser i luft. Sønnen Daniel J.

Entechs Micro-QT-ventil (QT = Quarter-inch Tube).
– Prøvesamlere med egenprodusert Micro-QT-ventil (QT = Quarter-inch Tube) fornkler bruken både i felten og i laboratoriet, forteller Robinson.

Cardin med vitnemål i kjemi fra California State University, Northridge, er på full fart inn i den 100 prosent familieeide bedriften og har i dag ansvaret for produksjon av canistere – også de variantene som er belagt innvendig med stoffet Silonite. Silonite består av inert silika og er ekstremt inert – noe som skaper en barriere mellom luftprøven og det rustfrie stålet i beholderen.
Det er ikke bare prøvebeholdere som kan belegges med Silonite. Ventiler og rør kan også belegges, og Entech tilbyr å belegge instrumentdeler og annet for kunder som vil gjøre instrumenter og prosessutstyr mer inert.

Ut i det blå
Når en har hele USA som marked og samtidig er flygal – er flyging og kundebesøk noe som enkelt lar seg kombinere:
– Min kone Terry og jeg begynte å fly i 2005. I løpet av to år hadde jeg også instrumentsertifikat slik at jeg kunne fly om det var overskyet. Etter hvert kjøpte vi en 2006-modell Cessna Corvalis 400TT som er bygget i glassfiber og karbonmaterialer. Dette gjør flyet lettere og raskere – og jeg kommer kjappere frem til kundene, smiler Cardin.

Preconsentrator (modell 7200) .
Fra testbenken: En Preconsentrator (modell 7200) sjekkes i forhold til luftprøver.

Kona holder seg til en 2008 Diamond DA 40 (som ikke er fullt så rask), men uansett er det timer å spare på å fly i stedet for å ta landeveien fatt når familien skal på hytta i Arizona.

Headspace
Dan Cardin kan fortelle at selskapet i tiden fremover vil satse mer på headspace-analyse.
– I løpet av kort tid vil vi introdusere det vi tror er det mest fleksible headspace-systemet på markedet. Systemet kan ta vialer fra 20 til 1000 cc og en kan benytte inntil fire forskjellige prøveinnføringsmåter – to som vi har utviklet selv, aktiv SPME og stor-volum SPME (LV SPME) samt 3,5 tommers termiskdesorpsjonsrør og loop-injeksjon.

Også i Norge

SAMSI hos Entech.
Daniel J. Cardin (t.v.) og Thomas X. Robinson (t.h.) forteller Terje Aasoldsen fra SAMSI hvordan en kan forenkle prøvetaking av flyktige organiske forbindelser (VOC) var på PPB-nivå.

Det er SAMSI i Langesund som har slått kloa i Entech-agenturet, og det meldes at en i første omgang vil satse på prøvetakerutstyret. Entech leverer alt fra enkle prøvetakere til mer avanserte systemer, og en prøvetaker (canister) kan settes opp slik at kombinasjonen vakuum i beholderen og ventilen gjør at en kan bestemme hvor lenge prøvetakeren skal stå ute i felten – fra timer til flere måneder. Til nå har såkalte deaktiverte canistere vært lite tilgjengelig på det norske markedet – i alle fall produkter av høy kvalitet.

Inert-belegning.
Entech tilbyr også å belegge instrumentdeler som ventiler og rør for kunder som vil gjøre instrumenter og prosessutstyr mer inert.

Terje Aasoldsen i SAMSI kan også fortelle at interessen for Entechs patenterte HDS-system (Helium Diffusion Sampling) er økende – ikke bare i Norge med også i de andre nordiske landene. Dette er en passiv prøvetakingsmetode med unik presisjon, og en kan kontrollere prøvemengden gravimetrisk selv med canistere ned til 40mL.
Ellers vil instrumentdeler med stor headspace samt forkonsentrasjonssystemer komme på listene sammen med autosamplere for canistere samt ditto rensesystemer.

© Artikkel og bilder er publisert etter avtale med tidsskriftet kjemi og første gang trykket i Kjemi 1/2013.

92658_kjemi_1_2013_ny1.indd